GONDOLD.jpg
 

GONDOLD ÁT - Innovációs formatervezési pályázat textiles kézműves eszközök tervezésére

A Pályázat célja:

A szövés - hurkolás - hímzés technikák alapja évezredek óta ugyan az, és a jövőben sem változik. Az eszközök azonban, amelyek a különböző korokban használatosak voltak, mindig nyomon követték az adott kor sajátosságait, leleményességeit, újításait mind a formaalakítás, mind az anyaghasználat, mind a különféle fejlesztések, tudományos felfedezések adta technológia lehetőségek terén. 

Miért ne GONDOLhatnánk ÁT a 21. század elején formatervezési szempontból a kifejezetten kézműves célra használatos textiles eszközeinket?

Szeretnénk, ha formatervezők, egyetemi hallgatók, szakmabeliek és laikusok együtt gondolkodnának a textília előállítására alkalmas kézműves eszközeink újszerű formaalakításáról. Szeretnénk, ha ez a tudatos, innovatív, a jövő generációja felé nyitott és a környezet felé is felelős gondolkozás a textiles technikák újszerű eszközeiről széles körben teret nyerne, aminek következtében olyan szövő, hurkoló, hímző, sodró-fonó eszközök születnének, amelyek nem csak jól használhatóak, de formaalakításuk jobban tükrözi a mai kor igényeit, környezettudatos jellemzőit.

Pályázók köre:

A pályázatra elsősorban formatervezők, egyetemi hallgatók, textilművészek, kézművesek ötleteit várjuk, de jelentkezhet bárki, előképzettségtől és foglalkozástól függetlenül. Egy pályázó több eszközzel is pályázhat

Tervezési szempontok:

- Új formaalakítás

- Újszerű, innovatív anyaghasználat

- Újszerű technológiai megoldás

- Új célcsoportok elérése, mint: óvodai-iskolai készségfejlesztés, egyetemi műhelyek

- A pályaművek kipróbálhatóak legyenek

- Az eszközök legyenek könnyen szállíthatóak, könnyedén szét- és összeszerelhetőek, tárolhatóak

Kiállítók

Ament Éva, Guzsalyes Műhely, Lőrincz V. Gani, Lőrincz Jonatán. Lévai József,