Sajtó

 

2. RUG ART FEST a CAFe Kortárs Művészeti Fesztivál programfolyamában valósul meg ismét a Budapest Bálna első emeleti, több mint 1000 nm-es Makett termében.

Kiállítás ünnepélyes megnyitója 2018. 10.08. 18 óra

A kiállítás megtekinthető 2018. 10.22, 10-18 óra

A Fesztivál egész ideje alatt műzeum-pedagógiai foglalkozások, workshopok várják a látogatókat.

RUG ART FEST tematikája

SZŐNYEG-VARÁZS-SZŐNYEG - professzionális tervezők bemutatója

RUG ART LAB _ HUNGARPET -  a SZETT szakmai projektje alatt készült szőnyegek bemutatója

MORFTEXTIL - újrahasznosított textilek bemutatója

GONDOLD ÁT - újszerűen formatervezett szövő-hurkoló eszközök bemutatója

MŰHELYTITKOK - Réthey-Prikkel Tamás fotográfus kiállítása

SZÁLJÁTÉKOK - a látogatók szőnek-fonnak-hurkolnak kedvük szerint szőnyeget, párnát és sokminden mást

SZŐ-FON-NEM TAKÁCS - múzeum-pedagógiai foglalkozások csoportok számára

ARANYVILLA - szakmai és közönség díj

A kiállításon idén több mint 60 alkotó vesz részt. A népművészek, képzőművészek, iparművészek, középiskolás diákok, tárgyalkotók közel 130 alkotása tekinthető meg a több mint 1000 nm-es csodálatos térben a CAFe művészeti fesztivál védnöksége alatt. A kiállítás külön érdekessége, hogy csoportos projekteket is bemutat: a SZETT csapata a RUG ART LAB projekt keretében 2018-ban elkészült szőnyegeit tárja a látogatók elé, a Woolcano csoport a 2017-es alkotótáborban készült kísérleti munkáikat, Mosonszolnok faluközössége is megörvendezteti monumentális falikárpitjával az érdeklődőket, valamint a Pécsi illetve a Budapesti Művészeti Gimnázium tanulói is lehetőséget kaptak a bemutatkozásra. A textiles alkotások mellett megtekinthetőek Réthey-Prikkel Tamás fotográfus lenyűgöző műhelyfotói, amelyeket a Magyaroszágon működő 4 szőnyeg- és alapanyaggyártó műhelyében készített. Lőrincz Dorottya újságíró riportjaiból pedig az oszlopokon olvashatnak részleteket a gyártók gyönyörű múltjáról, szomorú jelenéről, azzal a céllal, hogy felhívjuk a figyelmet a közös együtt gondolkozásra és cselekvésre, hogy jövőjük szép legyen. A kiállítás együttműködő partnere az EUROPA DESIGN. A bemutatott szőnyegek installációját kiegészítik néhol a cég által forgalmazott design székek az otthonos környezet kialakítása érdekében. A tárlaton a hagyományos mintavilágtól, a különféle struktúraképzéseken keresztül, a digitálisan nyomtatott szőnyegekig széles spalettán láthatóak a magyar tervezők kreatív alkotásai. Idén is a sokszínű technikai megoldások okoznak meglepetést és élményt a látogatóknak. A fesztivált Feledi Balázs művészetíró nyitotta meg, Farkas Erzsébet hegedűművész és Rozsnyai Béla szobrászművész közreműködésével. A Szakmai Aranyvilla Díjat Regős Anna vehette át. A kiállítás random műhelyében érdekes újszerű szövő-hurkoló eszközöket próbálhatnak ki az emberek. A fesztivál különlegessége az is, hogy a HUNGARPET szőnyegszövő üzem vezetője, Borbély ferenc felajánlott két szőnyeget a közönségszavazók számára. Folyik ugyanis a közönségszavazás, aminek erdményeként Aranyvilla Díjat kap a legtöbb szavazatot kapott tervező. A szavazók között pedig a két szőnyeget sorsolunk ki. Megjelent ismét a fesztivál újsága, amit ajándékként a látogatók hazavihetnek. A közönségdíj a záró rendezvényen, okt. 21-én 16 órakor kerül átadásra, valamint a két szerencsés szavazó átveheti a felajánlott HUNGARPET szőnyegeket.

Összefoglaló-2018

A 2. RUG ART FEST tárlat két hétig volt látható, a Budapest Bálna több mint 1000 nm-es gyönyörű terében. A látogatók nagy örömmel fogadták ismét a magyar tervezők bemutatkozását. Idén is nagy volt az érdeklődés, a csaknem 2000 látogató örömmel fedezte fel az újabb izgalmas szőnyeg-textil kreációkat. Voltak olyan érdeklődők, akik egy évvel ezelőtt is eljöttek a szemlére, és boldogan kifejezték mennyire örülnek, hogy újra megrendezésre került a kiállítás. Az újság is nagy sikert aratott, visszatérő látogatóink elmondásuk szerint az előző évi újságot is megőrizték. Több vidéki városból érkeztek csoportok, Pécsről, Kaposvárról, Mosonszolnokról, de még Erdélyből Sepsiszentgyörgyből is. 10 művészeti középiskolás osztály Budapestről és 3 osztály vidékről, illetve számos egyetemi hallgató járta körül a kiállított alkotásokat, fedeztek fel izgalmas technikákat. A Száljátékok műhelyben örömmel kipróbálta szinte minden korosztály a Gondold Át pályázat néhány szövő-hurkoló-sodró eszközét. Voltak olyan kreatív hölgyek, akik fonallal jöttek vissza és a hurkoló eszközön sálat készítettek maguknak és barátaiknak. Voltak diákok, akiki újra eljöttek szüleikkel, vagy barátaikkal, hogy mégegyszer átnézzék a tárlatot. A közönségszavazat is nagy sikert aratott, a látogatók közül többen éltek a lehetőséggel, és választottak kedvenc tervezőt. Mindenki mosollyal és sok sok gratulációval búcsúzott. Élménynek tartották a látottakat és többen meg is köszönték a tervezőknek, szervezőknek, hogy itt lehettek. Külföldi látogatók is számosan elcsodálkoztak a magyar textiltervező művészek kreatív, és izgalmas alkotásain. Köszönjük minden támogatónknak, hogy ez a kiállítás idén is megvalósulhatott.

KIÁLLÍTÁSI INSTALLÁCIÓS FALAK TARTALMA

RUG_ART_FEST_oszlopok_NYOMDAI-5.jpg

 A NÉGY EGYÜTTMŰKÖDŐ GYÁRTÓ RÖVID TÖRTÉNETE INSTALLÁCIÓKÉNT AZ OSZLOPOKON

RUG_ART_FEST_oszlopok_NYOMDAI-3.jpg
RUG_ART_FEST_oszlopok_NYOMDAI-1.jpg
RUG_ART_FEST_oszlopok_NYOMDAI-2.jpg
RUG_ART_FEST_oszlopok_NYOMDAI-4.jpg
_MG_3699.jpg

Fedezzék fel a magyar szőnyegtervezés és gyártás sokszínűségét! Látogassanak el a Budapest Bálna Makettermébe! A szálfüggönyön átlépve a szálak birodalmába érkeznek majd, ahol szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt. Lőrincz V. Gabi a RUG ART FEST ötletgazdája és főszervezője.