Sajtó

 

2. RUG ART FEST a CAFe Kortárs Művészeti Fesztivál programfolyamában valósul meg ismét a Budapest Bálna első emeleti, több mint 1000 nm-es Makett termében.

Kiállítás ünnepélyes megnyitója 2018. 10.08. 18 óra

A kiállítás megtekinthető 2018. 10.22, 10-18 óra

A Fesztivál egész ideje alatt műzeum-pedagógiai foglalkozások, workshopok várják a látogatókat.

RUG ART FEST tematikája

SZŐNYEG-VARÁZS-SZŐNYEG - professzionális tervezők bemutatója

RUG ART LAB _ HUNGARPET -  a SZETT szakmai projektje alatt készült szőnyegek bemutatója

MORFTEXTIL - újrahasznosított textilek bemutatója

GONDOLD ÁT - újszerűen formatervezett szövő-hurkoló eszközök bemutatója

MŰHELYTITKOK - Réthey-Prikkel Tamás fotográfus kiállítása

SZÁLJÁTÉKOK - a látogatók szőnek-fonnak-hurkolnak kedvük szerint szőnyeget, párnát és sokminden mást

SZŐ-FON-NEM TAKÁCS - múzeum-pedagógiai foglalkozások csoportok számára

ARANYVILLA - szakmai és közönség díj

A kiállításon idén több mint 60 alkotó vesz részt. A népművészek, képzőművészek, iparművészek, középiskolás diákok, tárgyalkotók közel 130 alkotása tekinthető meg a több mint 1000 nm-es csodálatos térben a CAFe művészeti fesztivál védnöksége alatt. A kiállítás külön érdekessége, hogy csoportos projekteket is bemutat: a SZETT csapata a RUG ART LAB projekt keretében 2018-ban elkészült szőnyegeit tárja a látogatók elé, a Woolcano csoport a 2017-es alkotótáborban készült kísérleti munkáikat, Mosonszolnok faluközössége is megörvendezteti monumentális falikárpitjával az érdeklődőket, valamint a Pécsi illetve a Budapesti Művészeti Gimnázium tanulói is lehetőséget kaptak a bemutatkozásra. A textiles alkotások mellett megtekinthetőek Réthey-Prikkel Tamás fotográfus lenyűgöző műhelyfotói, amelyeket a Magyaroszágon működő 4 szőnyeg- és alapanyaggyártó műhelyében készített. Lőrincz Dorottya újságíró riportjaiból pedig az oszlopokon olvashatnak részleteket a gyártók gyönyörű múltjáról, szomorú jelenéről, azzal a céllal, hogy felhívjuk a figyelmet a közös együtt gondolkozásra és cselekvésre, hogy jövőjük szép legyen. A kiállítás együttműködő partnere az EUROPA DESIGN. A bemutatott szőnyegek installációját kiegészítik néhol a cég által forgalmazott design székek az otthonos környezet kialakítása érdekében. A tárlaton a hagyományos mintavilágtól, a különféle struktúraképzéseken keresztül, a digitálisan nyomtatott szőnyegekig széles spalettán láthatóak a magyar tervezők kreatív alkotásai. Idén is a sokszínű technikai megoldások okoznak meglepetést és élményt a látogatóknak. A fesztivált Feledi Balázs művészetíró nyitotta meg, Farkas Erzsébet hegedűművész és Rozsnyai Béla szobrászművész közreműködésével. A Szakmai Aranyvilla Díjat Regős Anna vehette át. A kiállítás random műhelyében érdekes újszerű szövő-hurkoló eszközöket próbálhatnak ki az emberek. A fesztivál különlegessége az is, hogy a HUNGARPET szőnyegszövő üzem vezetője, Borbély ferenc felajánlott két szőnyeget a közönségszavazók számára. Folyik ugyanis a közönségszavazás, aminek erdményeként Aranyvilla Díjat kap a legtöbb szavazatot kapott tervező. A szavazók között pedig a két szőnyeget sorsolunk ki. Megjelent ismét a fesztivál újsága, amit ajándékként a látogatók hazavihetnek. A közönségdíj a záró rendezvényen, okt. 21-én 16 órakor kerül átadásra, valamint a két szerencsés szavazó átveheti a felajánlott HUNGARPET szőnyegeket.

KIÁLLÍTÁSI INSTALLÁCIÓS FALAK TARTALMA

RUG_ART_FEST_oszlopok_NYOMDAI-5.jpg

 A NÉGY EGYÜTTMŰKÖDŐ GYÁRTÓ RÖVID TÖRTÉNETE INSTALLÁCIÓKÉNT AZ OSZLOPOKON

RUG_ART_FEST_oszlopok_NYOMDAI-3.jpg
RUG_ART_FEST_oszlopok_NYOMDAI-1.jpg
RUG_ART_FEST_oszlopok_NYOMDAI-2.jpg
RUG_ART_FEST_oszlopok_NYOMDAI-4.jpg
_MG_3699.jpg

Fedezzék fel a magyar szőnyegtervezés és gyártás sokszínűségét! Látogassanak el a Budapest Bálna Makettermébe! A szálfüggönyön átlépve a szálak birodalmába érkeznek majd, ahol szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt. Lőrincz V. Gabi a RUG ART FEST ötletgazdája és főszervezője.