A RUG ART FEST és a SZŐNYEGTERVEZŐK TÁRSASÁGA pályázatot ír ki a 3. RUG ART FEST Kortárs Szőnyegtervezők Találkozójának termékbemutatóján való részvételre SZŐNYEGTÖRTÉNET címmel.

A szőnyeg egy olyan textília, amelynek rendeltetése, hogy beborítsa a padlózatot, a falakat. Fontos tulajdonsága, a hő-és a hangszigetelés, a díszítés és nem utolsó sorban a kényelmi komfort növelése. A szőnyeg készítése a legősibb technikák közé tartozik, és a szálak különféle színezése megmunkálása, alapanyaga, mintája mesél arról a korról amelyben megalkották. Meséljünk hát mi is szőnyegbe zárt 21. századi történeteket szálakkal, mintákkal és technikákkal!

PÁLYÁZAT CÉLJA

A kortárs lakberendezés kihívásaira reflektáló újszerű, innovatív szőnyegek, textiles falburkolatok, textiles tárgyak tervezése, készítése, amelyek felnőttek, fiatalok és gyermekek számára történetet mesélnek színekkel, formákkal, szálakkal, motívumokkal, textúrákkal.


TERMÉKBEMUTATÓ EGYÉNI Kiállítói

DANDELION, ELEK TÍMEA, FRANTA ÁGNES, HARIS MÁRIA MÁRTA, HERÉNYI BLANKA, KAMOCSAI JUDIT, KOVÁCS MÓNI, KREBSZ PÉTER, LŐRINCZ LILI HANNA, LŐRINCZ V. GABI, PIRÓK IRÉN, SURJÁN KORNÉLIA, SZABÓ ANIKÓ, SZENTIVÁNYI-SZÉKELY ENIKŐ, SZIRJÁK EDIT, TEMESI APOL, RÉVÉSZ ESZTER, RÓBERT VANDA, VERES-VESZPRÉMI LILI, VÁNDOR KRISZTA

DARE YOUR DREAMS projekt

A BALSAN Európa egyik vezető szőnyeggyára. Stratégiájuk részét képezi a környezettudatosság már a tervezés első fázisaitól kezdve és a tehetséggondozás – a „holnapba” való befektetés. Négy egyetem, a National School Fine Arts De Lyon, a párizsi ENSAAMA, a stockholmi Beckmans College of Design és a madridi Iade School of Design hallgatóival dolgoztak már együtt, az idén pedig egy lengyel, egy japán és egy szingapúri egyetemmel bővült az együttműködés. A PTE Műszaki és Informatikai Kar építőművész és ipari termék és formatervező hallgatói 2018 októberében ismerték meg a programot, a terveket pedig a 2019 február 19–22-ig zajló workshop keretében véglegesítették. A közös munkát CHARLOTTE LERAY, STEPHANIE BOURGEOIS és JOËLLE MAYER segítette a Balsan részéről, a konzulensek BACHMANN ERZSÉBET, KRÁMLÍ MÁRTA és NÉMETH PÁL voltak. A tervek alapján 19 hallgató szőnyege készült el 200 × 200 cm-es méretben.

A BALSAN szőnyeggyár termékeinek magyarországi forgalmazója és a DARE YOUR DREAMS projekt támogatója a Timkett Kft.

RUG ART LAB projekt

A szőnyegtervek kivitelezése napjainkban komoly kihívás. A elmúlt 20 évben nehezen jutottak információhoz a tervezők, hol és milyen technikával tudják szőnyegeiket legyártani. A fiatal pályakezdők pedig gyakorlatilag nem is tudtak semmilyen gyártási, technológiai lehetőségről. Ezt az űrt szeretnénk betölteni projektünkkel. Folyamatosan keressük a hazai és most már a külföldi szőnyeggyártó műhelyekkel való együttműködés lehetőségét. Ennek jegyében szeretnénk főleg a Magyarországon működő szőnyeggyártó cégekkel kialakítani prosperáló munkakapcsolatot, de olyan technológiák esetében, mely nem érhető el itthon, külföldi kapcsolatokat építünk. A szőnyeggyártó üzemekben szervezett műhelylátogatás során ismerkedünk meg a gyártási technológiákkal, és az adott lehetőségekkel élve új szőnyegkollekciók tervezése, bemintázása, legyártása a programunk célja. Idén a Multifelt Factory Nemezgyárban egyedülálló projekt keretében a tervezők nemez szőnyeget készítettek ipari körülmények között. A magyar kultúra szerves része a nemezkészítés. Szeretnénk keresni azokat a lehetőségeket, amelyek során újra kedvelt szőnyegforma lehet a nemez a modern otthonokban. Folytatódott a Hungarpet örkényi szőnyegszövő üzemmel való együttműködés is, melynek keretében újabb egyedi receptúrájú fonalszínt terveztünk. A SZETT-nek immár 4 saját tervezésű fonala van, amelyekből egyedi szőnyegeket tud gyártatni. A Csabaszőnyeg - dévaványai műhelyével idén kezdtük el az együttműködést, ahol elsősorban kelim szőnyeg szövésével szeretnénk kiépíteni a kapcsolatot. A Szőnyegek megtervezése után komoly folyamat a műhelyrajz készítése, melyeket a tervezők készítenek el. Szeretnénk visszatérni az Arts and Crafts mozgalom alapítójának, William Morrisnak a hitvallásához - “a művészek tervezzenek a népnek és a népért”.

Tervező művészek: KALÁCSKA ZSANA, KOVÁCS MÓNI, LŐRINCZ LILI HANNA, LŐRINCZ V. GABI, RÉVÉSZ ESZTER, RÓBERT VANDA, MÓDRA BETTINA, SZABÓ ANIKÓ, SZENTIVÁNYI-SZÉKELY ENIKŐ, SZIRJÁK EDIT, VÁNDOR KRISZTA, VERES-VESZPRÉMI LILI

NEMZETKÖZI ALTERNATÍV TEXTIL SYMPOZION projekt

A BAUHAUS 100 éves évfordulójának tiszteletére újrahasznosított textil alapanyagokból a korábban ipari célra használt ARAX technikát továbbfejlesztve alkottunk koncepcionális műveket.
A III. Nemzetközi Alternatív Textil Symposion nevet viselő, alkotók közötti eszmecserére épülő projekt Budapesten, Békésszentandráson, Somogytúron folyt, és kiállítás sorozatokban fog kiteljesedni.

A Bauhaus szellemében igyekeztünk a művészetet és technológiákat közös mederbe terelni.

Művészek: ANTAL TIZEDES ALIZ, BÍRÓ ANNA, BURIAN NORBERT, HUSZÁR KATALIN, KESZERICE TÜNDE , LŐRINCZ V. GABI, MEGANNE FARCI, MIHÁLY MARIETTA, MÓDRA BETTINA, MONIQUE FRANCOIS, PACZONA MÁRTA, PÁL JUDIT, PÉTER ÁGNES, RITT RÉKA LAKLIA RUMI KOBAYASHI, R. TÖRÖK MÁRIA, SEBŐK ALEXANDRA, SZABÓ ANIKÓ, SZILÁGYI ERZSÉBET , SZŰCS BLANKA, TAMÁS KLÁRA

KÉPZŐ-ÉS IPARMŰVÉSZETI SZAKGIMNÁZIUM ÉS KOLLÉGIUM - BUDAPEST

Lakástextil tervezés
Párna ill. párna család tervezése és kivitelezése egyéni kézműves technikák kikísérletezésével, azok alkalmazásával. Tanulóink inspirációként szabadon választott természeti gyűjtésből indultak ki, és feladatként állítottuk eléjük az egyedi megvalósítást, sok-sok anyagkísérlet után.

Művésztanárok: KOVÁCS MÓNI, VERECZKEY SZILVIA
Tanulók: ELEK LILI, GHEDE GERGŐ, KOCSIS SÁRA, KOVÁCS LAURA, MACZKÓ MANDULA, WINKLER ANNA, HUTTER ZSÓFIA

ZICHY MIHÁLY IPARMŰVÉSZETI SZAKGIMNÁZIUM ÉS KOLLÉGIUM - KAPOSVÁR

Lakástextil tervezés

Inspirációk: Kandzsi írásjelek átírásával egyszerűsítésével mintatervezés, raportálással, tükrözéssel forgatással. Ősz hangulat visszaadása, ősz színeinek a megjelenítése ikat technikával és sávolykötésekből levezetett takácsmintával. Kalotaszegi hímzés motívumainak újragondolása átírása. Modern építészet struktúráiból kiinduló mintatervezés, lakástextil , párna és árnyékoló tervezése modern letisztult enteriőrbe.

Felkészítőtanár: BODNÁR-HORVÁTH BEATRIX, GIMESI JUDIT

Tanulók: PÉTERVÁRI SZELINA, PERESZTEGI ANNA KATA, KISS NIKOLETT, BELOVICS BLANKA